Saturday, 7 July 2012

Cara aku tangani masalah

Dalam dunia ni semua orang tak suka masalah, cuba korang bagi tahu aku siapa je yang suka bila ada masalah. Pastinya korang pun tak sukakan masalah bukan? Tapi masalah selalu jadi kawan kita. Masalah nak tengok euro tapi esok kelas pagi dengan assignment yang melambak kat atas katil, masalah kawan makan kawan, masalah boipreng/gelpreng kena kebas dengan orang lain lah, masalah mak tak kasi keluar malam lah macam-macam masalah ada. 

Aku pun banyak masalah juga, macam-macam jenis masalah ada. Aku single tapi ada juga masalah macam orang ada kekasih. Aku sebagai pelajar memang keliling masalah dengan assignment yang dah macam kena jawab dalam bahasa perancis. Dengan mini projek yang agak men-tension-kan aku. Dengan duit ptptn tak keluar lagi. Macam-macam ah.


Cara-cara aku tangani masalah yang selalu membelenggu hidup aku ni banyak tapi aku nak kongsikan sikit je. Antaranya, kalau ada masalah aku akan duduk atas katil, sumbat earphone dekat telinga, buka lagu dan VOLUME UP. Memang aku tak layan orang lain dah. Cara lain aku akan tengok BOLA, hehe bola kira ubat paling mujarab bagi aku. Lagi-lagi kalau musim bola kan tengok kat mamak ramai-ramai dengan member, perghhhhhh layannn~ Kalau tengok kat stadium memang senyum sampai telinga lah habaq hang ! Kalau paling cikai pun tengok livestreaming, okay gak tapi stress sebab sangkut-sangkut.

Cara ketiga aku akan tidur, bila tidur kita akan lupakan masalah tapi dalam tempoh yang sekejap je. Kira okay lah sebab mana tahu tengah tidur tu korang mimpi crush korang ke kekasih korang ke kan, kira korang happylah juga tak ada stress dah bila bangun. Haa apa kau sengeh-sengeh tu? Otak kuning betul. Tapi kalau aku tidur sebab aku memang suka tidur. Keempat pergilah melepak dengan member, dapatlah dengar lawak bodoh dorang yang macam minta kaki juga kadang-kadang. Tapi tak apa yang penting ada fun tak perlu nak bawa stress korang tu bila melepak dengan member korang. 


Masalah tak akan selesai kalau kita larikan diri, sebaiknya cubalah tarik nafas panjang-panjang ambil wuduk pergi solat ke minta tenangkan hati. Itu yang sebaiknya lah InsyaAllah dapat petunjuk dari Allah. Jangan pula korang melalak bila ada masalah, memang tak akan selesai nya masalah tu. Orang lain pun tak nak dengar rasanya masalah korang. Apa-apapun selamat menghadapi masalah yang mendatang okay. Semoga korang tak mudah melatah bila berhadapan dengan masalah-masalah. Chill :) 


Jadikan masalah itu sebagai cabaran :)

FAM Bangsat ?

Entry kali ni aku nak cerita pasal sukan dinegara kita iaitu sukan bola sepak. Banyak-banyak sukan tak dinafikan lagi aku paling minat sukan bola sepak. Aku minat tengok je tak minat main pun. Tak pernah pun main bola padang actually, al maklumlah perempuankan. Nanti kalau aku main bola sepak tak manis dipandang pula -..-

Kita semua tahu yang bola sepak Malaysia sekarang semakin menaik sejak zaman kegelapannya disebabkan isu rasuah dikalangan pemain. Korang ni tak ada kerja lain ke nak buat selain dari makan duit haram tu? Aku ketuk juga kepala sekor-sekor ni kang. 

Yang terbaru ni kes FAM taknak hantar surat bantahan dekat AFC disebabkan Myanmar menurunkan pemain yang overaged. Bukan kami tak terima sebab kalah dengan Myanmar, tapi kami tak boleh terima sebab Myanmar menang kotor ! Dah nama pun AFC U-22 jadi kena lah ikut peraturan yang pemain mestilah bawah dari 22 tahun. Tak susah pun nak ikut peraturan ni. Myanmar ni memang suka menyamar ye? Dah tua tu buatlah cara dah tua, tu lah taknak asah bakat pemain dari kecik lagi kenapa. Sebok pergi bunuh umat Islam dekat sana. Gila.


Bukan sorang dua dia turunkan, tapi LAPAN orang ! Kalau macam tu kita turunkan Khairul Fahmi, Safee sali, Shahrul Idlan Talaha, Amirul Hadi, dengan kepten kita Safiq Rahim boleh kan? Memang kelaut lah Myanmar kena. FAM ni nak duit je, buat apa buat perlawanan antara kelab EPL? Kan lebih baik buat perlawanan persahabatan kelas A yang dapat membaiki ranking negara. Nampak sangat duit lagi penting dari ranking. Booo FAM BOOOO~


Kami sebagai penyokong bola sepak negara nak FAM dirombak semula, bagi jawatan-jawatan dalam FAM tu dekat orang yang banyak berjasa dalam bidang bola sepak ni. Yang tahu pasal bola yang dapat menaikkan martabat bola sepak negara. Ni tidak, FAM dipegangan oleh ahli politik. Tolong jangan politik kan bola sepak. Kami penyokong bukan boneka. Jangan permainkan perasaan kami sebagai penyokong, kami ada keinginan nak tengok Malaysia layak ke Olympic, layak ke Piala Dunia. Dan yang paling penting, JANGAN lunturkan semangat pemain Harimau Malaya kami ! Mohon FAM dirombak ! Sekian terima kasih.


Selamanya Harimau Malaya ~

Friday, 6 July 2012

Tips pelajar kesayangan. Pfttt~



     Assalamualaikum pembaca semua. Dah lama juga aku  tak update blog ni. Bukan apa, saja je malas nak update sebenarnya. Kalau korang suruh aku tweet aku rajin lah, suruh makan ke, tidur ke. Tapi jangan suruh aku study pula, memang berat mata aku nanti.

     Post kali ni aku nak bagi tips macam mana nak buat lecturer suka korang dalam masa yang sama korang tak payah nak ikut peraturan sangat macam kena masuk kelas on time, submit assignment sebelum deadline, masuk semua event yang dianjurkan atau pape jelah yang buat korang malas nak join. Caranya senang je :)

     First of all, korang yang baru masuk kolej ni semester awal lah yang penting. Korang yang junior-junior ni tak payahlah nak tunjuk belang sangat kat kolej yang korang baru masuk. Kalau dah budak mentah tu budak mentah jelah kan, tak payah nak belagak sangat nak tunjuk pailang. Semester satu ni korang kena rajinlah sikit masuk kelas, assignment buat latihan semua buat jangan skip. Dalam kelas kena fokus jangan main-main. Baru lecturer aim korang budak baik, bagus semua, cara ni lah korang kena tunjukkan yang korang ni tak bermasalah. Lecturer tak berapa suka pelajar yang bermasalah ni. Perangai korang pun kena cantiklah baru sejuk hati lecturer nak mengajar. Maintainlah perangai macam ni dalam satu, dua semester ikut kepala lecturer jugalah.

     Bila lecturer dah start suka kat korang, time tu lah senang nak bodek dorang, korang nak bodek apa terpulanglah, bodek belanja ke bodek kasi up result korang ke suka hatilah. Kalau lecturer dah suka korang mesti dia tak marah sangat korang masuk kelas lambat, hantar assignment lambat ke. Macam aku lah buat benda semua lambat, tapi aku buat okay semuanya cuma lambat jeee. Sesekali korang kenalah berjenaka dengan lecturer korang, jangan sombong pula tak syok nanti belajar tak ada gelak ketawa. Nak berjanaka pun kena ikut tempat jangan berjenaka masa lecturer korang bad mood. Memang tapak kasut dia melekat kat muka korang nanti. Lagi satu korang kena pandai, pandai dalam pelajaran. Then korang nak ikut kepala sendiri ikut lah .

Haa kalau korang tak ada life korang ikut lah cara ni okay. Semoga berjaya. Kah kah kah !